Słownik sushi

Słownik Sushi – Poznaj Tajemnice Japońskiej Terminologii

Wkraczając w świat sushi, można poczuć się przytłoczonym ilością japońskich terminów i nazw. Stworzyłem ten kompletny słownik, by pomóc Ci swobodnie poruszać się po kartach menu i przepisach, rozumiejąc dokładnie, co oznaczają poszczególne pojęcia.

Podstawowe Formy Sushi

Nigiri-zushi (握り寿司)

„Sushi formowane ręcznie” – to prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalna forma sushi: podłużny kawałek ryżu, na którym układa się plaster ryby lub owoców morza. Nazwa pochodzi od japońskiego czasownika „nigiru” (ściskać, formować).

Maki-zushi (巻き寿司)

„Sushi zwijane” – ryż i nadzienie zawinięte w arkusz wodorostów nori za pomocą bambusowej maty (makisu). W zależności od wielkości i sposobu zwijania wyróżniamy kilka rodzajów:

  • Hoso-maki – cienkie rolki z jednym składnikiem
  • Futo-maki – grube rolki z wieloma składnikami
  • Ura-maki – rolki odwrócone, z ryżem na zewnątrz
  • Temaki – ręczne rolki w kształcie rożka

Chirashi-zushi (散らし寿司)

„Sushi rozsypane” – miska ryżu pokryta różnymi składnikami. To mniej formalna odmiana sushi, popularna w japońskich domach.

Oshi-zushi (押し寿司)

„Sushi prasowane” – specjalność regionu Osaka, przygotowywana w drewnianej formie (oshibako), gdzie ryż i dodatki są układane warstwami i dociskane.

Składniki i Dodatki

Neta (ネタ)

Ogólny termin określający składniki układane na ryżu – najczęściej ryby i owoce morza.

Shari (シャリ)

Ryż do sushi – ugotowany, doprawiony octem ryżowym (su), cukrem i solą.

Wasabi (わさび)

Ostra, zielona pasta z korzenia rośliny Wasabia japonica, tradycyjnie dodawana między ryż a rybę w nigiri.

Gari (ガリ)

Marynowany imbir, podawany jako dodatek do sushi. Służy do oczyszczenia podniebienia między różnymi rodzajami sushi.

Shoyu (醤油)

Sos sojowy, używany do delikatnego maczania sushi (nigdy ryżem w dół!).

Ryby i Owoce Morza w Sushi

Maguro (マグロ)

Tuńczyk, jeden z najpopularniejszych składników sushi. Wyróżniamy kilka jego rodzajów:

  • Akami – czerwone, chudsze mięso z grzbietu
  • Toro – tłuste mięso z brzucha, dzielone dalej na chu-toro (średnio tłuste) i o-toro (bardzo tłuste)

Sake (サケ)

Łosoś, popularny składnik zwłaszcza poza Japonią.

Hamachi (ハマチ)

Seriola, ryba o delikatnym, maślanym smaku, często podawana jako sashimi.

Ebi (エビ)

Krewetka, zazwyczaj gotowana, choć amaebi to słodkie krewetki serwowane surowe.

Unagi (ウナギ)

Węgorz słodkowodny, zawsze podawany gotowany, często glazurowany słodkim sosem.

Ikura (イクラ)

Ikra łososia, charakterystyczna pomarańczowa i wyrazista w smaku.

Narzędzia i Techniki

Itamae (板前)

Szef kuchni specjalizujący się w przygotowywaniu sushi, potrzebujący wielu lat nauki przed uzyskaniem tego tytułu.

Makisu (巻き簾)

Bambusowa mata używana do formowania maki-zushi.

Yanagiba (柳刃)

Długi, jednostronnie ostrzony nóż używany do precyzyjnego krojenia ryb na sashimi i sushi.

Hangiri (半切り)

Okrągła, drewniana misa używana do mieszania i chłodzenia ryżu do sushi.

To tylko niewielka część bogatego słownictwa związanego z sushi. Słownik będzie regularnie aktualizowany 🙂